Terveellinen lounas ja eväsidea: Purkkisalaatti

Rakastamme salaatteja ja siksi haluamme vinkata näppärästä eväs ja/tai lounas -ideasta joka meillä on ollut käytössä jo jonkun aikaa, eli työpaikalle mukaan otettava salaattilounas purkissa. Tämä on helppo ottaa mukaan myös piknikille, veneretkelle tai puistoon. Kyseessä on purkkisalaatti tai salaatti purkissa, alunperin Salad in a Jar. Se voi olla vaikka lempparisalaattiasi ja salaattikastiketta.

Valmista salaattikastike ja lisää se tyhjän purkin pohjalle. Rakenna sen päälle värikäs kerrossalaatti. Säilytä esim. yön yli jääkaapissa ja ota mukaan aamulla. Helppoa!
Purkkisalaatti on todella kätevä tapa nauttia hyvää ja terveellistä lounasruokaa. Purkkisalaattia voi vaihdella tosi paljon esim. yhtenä päivänä se saattaa olla kanasalaatti sinihomejuustokastikkeella ja seuraavana päivänä kreikkalainen salaatti ranskalaisella salaattikastikkeella. Salaatteihin saa helposti vaihtelua eri vihanneksilla, eri proteiineilla, hyvillä hiilareilla ja kastikkeilla ja niistä voi tehdä juuri niin ruokaisia kuin itse haluaa.

  • Esivalmistele salaattiainekset:
    pese vihannekset ja salaatti, revi salaatti, leikkaa paprikat ja/tai porkkanat suikaleiksi, puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa sipulit/kevätsipulit renkaiksi. Leikkaa esim. kypsä broilerinrinta tai fetajuusto viipaleiksi.
  • Kun tuoreet ainekset on esivalmisteltu, alkaa varsinainen kokoaminen. Yksittäisten ainesosien järjestys on tässä ensisijaisen tärkeää, sillä salaatista voi muuten tulla vetistä.

  • Kaada ensin salaattikastike hyvin suljettavaan lasipurkkiin. Laita sitten ainekset kerroksittain seuraavassa järjestyksessä: esim. sipulit, kikherneet, paprikat, broileri, kirsikkatomaatit, salaatti, yrtit ja viimeiseksi paahdetut siemenet.
  • Jos lisäät avokadoa, paloittele se ensin pieneen kulhoon ja lisää päälle lime- tai sitruunamehua ennen kun lisäät sen lasipurkkiin.

Vinkki

Purkkisalaatin ainesten kerrostaminen:
Laita aina kastike ensimmäisenä purkkiin. Lisää sen jälkeen rapeat, kestävät vihannekset kuten esim. porkkanasuikaleet, sipuli, kaali, pavut ja tofukuutiot. Nämä vain paranevat kastikkeessa marinoituessaan. Seuraavaan kerrokseen lisätään proteiini (oman maun mukaan broileri, tonnikala, pekoni jne.). Viimeiseksi pehmeät vihannekset kuten salaatti, pinaatti, yrtit ja paahdetut siemenet.

Purkkiin on hyvä jättää sen verran tyhjää tilaa, että saa sekoitettua salaatin kääntelemällä purkkia ylösalaisin, mikäli haluaa haarukoida herkkua suoraan purkista. Työpaikalla ehkä mieluummin kippaa salaatin kulhoon tai lautaselle jolloin kastike valuu sopivasti salaatin päälle.

Alla seuraa muutama resepti eri salaattikastikkeista joiden avulla salaatista tulee entistäkin herkullisempaa ja siihen saa hyvin vaihtelua.

Ranskalainen salaattikastike

1 rkl Dijon sinappia

2 rkl punaviinietikkaa

5-6 rkl ’oliiviöljyä

1 pieni valkosipulikynsi, murskattu

1/2-1 rkl vettä

1-2 mm suolaa

Mustapippuria maustemyllystä

Kuivattuja yrttejä esim. oregano tai timjami

Valmistus

Lisää kulhoon sinappia, etikkaa, öljyä ja valkosipulia ja vispaa. Lisää vispauksen aikana vettä, vähän kerrallaan. Lopputuloksen pitää olla paksuhkoa ja koostumus tasainen.
Lisää lopuksi suolaa, mustapippuria ja yrttejä oman maun mukaan. 

Sinihomejuusto salaattikastike


1,5 dl majoneesia

1,5 dl kreikkalaista jogurttia

2 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl Dijon sinappia

½ tlk suolaa

½ tlk mustapippuria myllystä

30 g sinihomejuustoa, hienonnettuna

Valmistus

Lisää kulhoon majoneesia, jogurttia, viinietikkaa, sinappia, suolaa ja pippuria ja vispaa kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin ja koostumus on sileä. Lisää homejuusto ja sekoita, lusikalla survoen kunnes homejuusto on kokonaan sekoittunut.

Curry -salaattikastike

1,5 dl kreikkalaista jogurttia

0,5 dl omenaviinietikkaa

0,5 dl ’oliiviöljyä

2 tlk sinappia

2 tlk currya

noin 0,5 tlk suolaa

Valmistus


Sekoita kaikki kastikeainekset hyvin ja maista suolaisuus. Tarvittaessa lisää suolaa. Jos koostumus on liian paksua voi lisätä hieman vettä.

Vinkki

Salaattikastikkeet voi valmistaa etukäteen. Ne säilyvät peitettynä jääkaapissa jopa viikon. Sekoita ennen tarjoilua.

Yhteenveto

Nämä eväsvinkit ovat mitä parhaita moneen tilanteeseen ja erityisesti kun ottaa mukaan omat eväät töihin. Esim. yövuoron alussa ja muutenkin kun on kyseessä terveellinen syöminen vuorotyössä.

Yksi hyvä ajatus vielä on nauttia purkkisalaatti ulkona kun sää sallii. Ja jos se ei onnistu niin pieni happihyppely aterian päätteeksi auttaa takuulla myös jaksamaan paremmin koko työvuoro loppuun.
Toivotamme maukkaita evästaukoja!

KIRJAVINKIT

LEIKKUULAUDAT

MANDOLIINIT

LASIPURKIT

Kilner Food on the Go – lasipurkki

Tämä tuote sisältää kätevän, erillisen säiliön salaattikastikkeelle