Parhaat helppohoitoiset viherkasvit kotiin

Viherkasveilla sisustaminen on oiva tapa lisätä kodin viihtyvyyttä ja kohottaa jokaisen perheenjäsenen mielialaa. Ne sopivat ihan mihin huoneeseen vaan. 
Huo­ne­kas­vit kodeissamme ei­ ole mikään uu­si jut­tu. Jotkut meistä muistaa hyvin mum­mo­lan rahapuun ja paavalinkukat ja 1980-luvun yucca palmu -villityksen. Kas­vit si­sä­ti­lo­jen ko­ris­tuk­se­na on pal­jon si­tä­kin pidempi historia. Kiinanruusun juuret johtaa niin kauas kuin 1200-lu­vul­le ja tuli Eurooppaan ris­ti­ret­kei­li­jöi­den mu­ka­na.
Tänä päivänä moni haluaa helppohoitoisia kasveja jotka eivät vaadi paljon hoitoa. Kuitenkin on tavallisempaa, että kasvit saavat liian paljon vettä kuin liian vähän ja pimeänä vuodenaikana märkyys onkin kuivuutta suurempi uhka kasville.

Rakastatko kukkia ja viherkasveja mutta et usko olevasi viherpeukalo? Tässä vinkkejä helppohoitoisista huonekasveista jotka tyytyvät vähään mutta tuovat paljon iloa!

Viherkasvien hyödyt

Paljon puhutaan siitä, että huoneilmaa puhdistavat viherkasvit ovat hyödyllisiä terveydelle. Myytti huonekasvien ilmaa puhdistavasta vaikutuksesta on lähtöisin vuonna 1989 NASAn puhtaan ilman tutkimuksesta (NASA Clean Air Study). Nature -tiedelehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa vuodelta 2019 todetaan, että kasvien sisäilmaa puhdistavat ominaisuudet eivät ole lainkaan niin tehokkaita kuin tähän asti on uskottu. Kasvit eivät puhdista sisäilmaa tarpeeksi nopeasti vaikuttaakseen ilmanlaatuun kotona tai toimistoissa.

Vaikka sisäilma ei parane, niin olemme vakuuttuneet monista muista myönteisistä vaikutuksista.

Huone jossa on viherkasveja on paljon miellyttävämpi ympäristö kuin huone ilman vehreyttä. Moni ehkä luulee, että se johtuu positiivisesta tunteesta jota luonnon elementti luo mutta se on paljon enemmän! Esimerkiksi on huomattu, että työpaikoilla joissa on viherkasveja on vähemmän sairastelua. On myös todettu, että ihmiset toipuvat nopeammin paikoissa jossa on näkymä luontoon sairasvuoteelta. 
Feng Shui periaatteiden mukainen sisustaminen auttaa sinua parantamaan kotisi energioita. Sha Chi on terävien kulmien ja nurkkien aiheuttamaa negatiivista energiaa. Sha Chiltä voi suojautua sijoittamalla terävän kulman ja oleskelualueen väliin esimerkiksi korkean, pyöreälehtisen viherkasvin, se luo harmoniaa.

Kukkivat huonekasvit tuovat väriä ja iloa, kannattaa ehdottomasti panostaa ainakin muutamaan helppohoitoiseen sellaiseen.

Parhaat viherkasvit pienellä rahalla

Rönsylilja (Chlorophytum varigata)
Erittäin helppohoitoinen viherkasvi. Viihtyy valoisalla ja puolivarjoisalla paikalla. Kastellaan, kun multa on vielä hieman kosteaa. Pitkissä rönsyissä kasvaa pieniä valkoisia kukkia. Ja sitten muodostuu poikaskasveja, joita voi istuttaa pieniin ruukkuihin. Pistokkaita voi myös antaa ystäville. Tämä on oiva amppeli viherkasvi. Sopiva malli on seinäamppeli tai roikkuva kukka amppeli.

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia)
Palmuvehkasta saatetaan käyttää eri nimiä kuten tikapuukukka, leidipalmu ja palmusaniainen. Palmuvehka sietää monenlaisia valo-, kastelu- ja lämpöolosuhteita. Se selviää pimeässä pidemmänkin aikaa, eikä pelkää auringonpaahdettakaan. Sen mullanalaisiin juurimukuloihin varastoituu vettä ja ravinteita. Tämä superkasvi on herkkä vain liikakastelulle. 

Posliinikukka (Hoya)
Kuuluu sarjaan vanhanajan huonekasvit sillä se on koristanut kotejamme jo 1800-luvulla. Posliinikukkia on olemassa laaja variaatio mistä valita. Se on todella kiitollinen ja sen voi melkein unohtaa. Se ei pidä suorasta auringosta ja kaipaa kastelua vasta kun multa on kuivunut kunnolla. Kukinnan aikana voi yrittää muistaa kastella hieman useammin. Kukat ovat hurmaavan kauniita.

Kaktus
Selvä valinta sinulle joka helposti unohtaa kastelun. Kaktukset ovat vaatimattomia ja kuivuutta kestäviä. Variaatioita löytyy laidasta laitaan, suurista yksilöistä ihan pieniin miniatyyreihin. Kaktuksen piikit voivat olla pieniä ja karvojen peittämiä tai suuria ja teräviä. Kaktukset viihtyvät täydessä auringonvalossa ja mullan pitää antaa kuivua kokonaan kasteluiden välillä. Kääntele ruukkua välillä, jotta kasvi saa tasaisesti valoa joka puolelle. Erikoisravinnetta kaktuksille löytyy alan myymälöistä. Ravinne auttaa kaktuksia voimaan mahdollisimman hyvin. Sitä kannattaa antaa vain kesäkaudella, joitakin kertoja kuukaudessa.

Rahapuu (Crassula ovata)
Tunnetaan myös nimellä rahapaunikko tai paratiisipuu.
Rahapuusta on saatavilla useita lajikkeita, kokovaihtoehtoja ja värisävyjä. Lehdet varastoivat mehikasvien tavoin vettä, jonka ansiosta rahapuu kestää hyvin kuivuutta. Mitä iäkkäämpi rahapuu on, sitä puumaisempi sen varresta tulee. Rahapuu kasvaa ja kukoistaa useimmissa ympäristöissä. Se on hyvin sopeutuvainen sillä se voi lähes yhtä hyvin varjossa kuin valoisassa paikassa, vaikka menestyykin paremmin valossa.

Parhaat viherkasvit keittiöön

Kasvit ovat osa sisustusta. Eri värejä ja muotoja voidaan käyttää korostamaan esim. keittiön tyyliä ja muuta sisustusta.

Maustekasvit
Yrtit sopivat keittiösi sisäpuutarhaan. Istuta kaupasta ostamasi yrtit suurempiin ruukkuihin ja hyvään multaan, jotta ne kestävät pidempään. Yrtit tuoksuvat hyvälle, niitä voi käyttää ruoanlaitossa ja ne tuovat elävän ja luonnollisen tunteen keittiöön. Kun kastelet ja hoidat yrttejäsi hyvin, sinulla tulee olemaan iloa näistä pitkään. Yrtit rakastavat aurinkoa tai lisävaloa.

Peikonlehti (Monstera)
Erittäin kestävä, veistoksellinen lehtikasvi, jolla on suuret, kiiltävät lehdet. Kasvi viihtyy valoisassa tilassa mutta ei suorassa auringonvalossa. Monsteralle sopiva kasteluväli on noin viikon välein kesällä ja kahden viikon välein talvella. Vähän riippuen kuinka lämmin sijainti kasvilla on. Anna mullan kuitenkin kuivua kunnolla kasteluiden välillä.

Paavalinkukka (Saintpaulia ionantha)
Jos keittiösi sijainti on pohjoinen niin tässä kaunis, kukkiva vaihtoehto sinulle. Paavalinkukka on varjossa viihtyvä viherkasvi.
Saintpaulia -lajikkeita on tuhansia ja ne eroavat toisistaan lähinnä kasvin koon sekä kukinnon värityksen ja muodon osalta.

Kultakönnös (Epipremnum aureum)Kuuluu varmasti Yleisimmät huonekasvit -joukkoon. Suosittu ja pelppohoitoinen. Viihtyy parhaiten puolivarjossa. Menestyy vähässä valossa mutta lehtien kirjavuus on runsainta valossa. Hyvä kukka amppeli -kukka.

Kultapalmu (Dypsis lutescens)
Tämä kultainen palmu on huonekasvina kestävimpiä palmuja. Se on reheväkasvuinen ja sillä on raikkaan vihreä lehdistö. Kultapalmu kuuluu luokkaan suuret viherkasvit, se kasvaa suureksi, joten se vaatii paljon tilaa ympärilleen.

Rakkaudesta kukkiin ja kasveihin

Monelle kasvit ja kukat ovat yhtä kuin elämänlaatua. Suuren ilon aihe. Rikkaus. Rakkaus.
Myös helpot huonekasvit tuovat paljon iloa elämään. 
Viherkasvit ja leikkokukat voi helposti hankkia netistä. Se on erityisen hyvä vaihtoehto eteenkin silloin kun poikkeustilanne vallitsee.
Sisusta kotisi ihanilla viherkasveilla ja leikkokukilla ja nauti kun hoidat niitä hyvin. Kyllä meissä kaikissa asuu pieni puutarhuri. Kasvien hoito on yhtä kuin itsestään ja perheestään huolehtiminen. Ja samalla se tuo mukanaan hyvinvointia sielulle ja mielelle sekä stressittömän ja rauhalliseen olotilaan.

KIRJAVINKIT

Etsimme puolestasi parhaat kirjat liittyen huone- ja viherkasveihin. Alla olevien kirjojen avulla opit sekä sisustamaan viherkasveilla että varmistamaan kasviesi erinomaisen kasvun ja viihtyvyyden. Paljon iloa huonekasvien parissa!