Mikä ihmeen mantelijauho ja maukkaan mantelikakun ohje

Mikä ihmeen mantelijauho?

Mantelijauho on valmistettu manteleista joka on siemen, ei pähkinä. Mantelit ovat E-vitamiinipitoisia, proteiinirikkaita ja sisältävät paljon vatsaa helliviä kuituja sekä runsaasti terveydelle hyviä pehmeitä rasvoja. Ja vain vähän hiilihydraatteja. Mantelit sopivat usein myös niille, joiden ruokavalioon pähkinät eivät sovi. Herkullinen mantelijauho sopii loistavasti vähähiilihydraattiseen ja ketogeeniseen leivontaan!

Mantelijauhoista voi helposti leipoa sekä raakoja että kypsennettyjä vähähiilihydraattisia ja ravinteikkaita leivonnaisia ja leipiä. Ja mantelijauho leivonta on erinomaista koska se soveltuu myös gluteenittomaan sekä raakaruokavalioon. 

Huom! Suomeksi on eroa mantelijauholla ja mantelijauheella. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi englanniksi nämä ovat molemmat almond flour ja ruotsiksi mandelmjöl. Mantelijauhe on rasvaisempaa ja karkeampaa, usein kuorellisista manteleista valmistettu. Mantelijauho valmistetaan sen sijaan kuorituista manteleista, ja se on siksi hienompaa kuin mantelijauhe. Mantelijauho sitoo myös enemmän nestettä kuin mantelijauhe, ja sopii siksi hyvin leivontaan.

Jos korvaa esimerkiksi vehnäjauhoa mantelijauholla on tärkeää vähentää jauhomäärää noin 50 prosenttiin reseptin alkuperäisestä jauhomäärästä. Koska mantelijauho sitoo paljon enemmän nestettä kuin ei-vähähiilihydraattiset jauhot. Vaihtoehtoisesti voi myös lisätä reseptiin nestettä. 

On hyvä muistaa, että mantelijauhot eivät muodosta sitkoa, minkä vuoksi ne eivät sovellu hiivataikinan ainoaksi osaksi. Mikäli leivot gluteenitonta leipää, kannattaa valita joko ruokasoodalla tai leivinjauheella kohotettava leipä tai sitten resepti, jossa taikinan sitko saadaan aikaan esimerkiksi psyllium-jauheella.

Mantelijauhot eivät ole mikään uusi keksintö. Perinteiset klassikkoleivonnaiset kuten esim. Ellen Svinhufvudin kakku, Budapest leivos, Runebergin leivos, Macaronsit ja Biscotto di mandorla leivotaan mantelijauhoja käyttäen. Ennen vanhaan mantelit piti jauhaa itse kotona jauhoiksi ennen kuin aloitti leipomisen.


Jos käytte Ruotsissa voimme lämpimästi suositella kahvin kanssa ”en Chokladbiskvi” tai Ahvenanmaalla ”en Mockabiskvi”. Jälkimmäisessä on sitkeä mantelipohja ja kermainen mokkatäyte. Se on maidoton ja gluteeniton. Ahvenanmaalla paikallinen leipomo on Ålandsbagarn ja heidän tuotteitaan myydään monessa ruokakaupassa (kuvassa Ålandsbagarn Mockabiskvi).
Rakkaalla lapsella on monta nimeä…Tanskassa taas melkein samanlainen leivos on nimeltään ”Sarah Bernhardt kagen” mutta täytteenä siinä käytetään suklaatryffeliä. Nami….
Näitä kaikkia voi toki leipoa itsekin mantelijauhoista.

Me leivoimme maukkaan mantelikakun jossa maistuu ihana manteli ja jouluinen appelsiini. Tässä resepti.

Maukas mantelikakku

Gluteeniton
Noin 10 palaa

Aika: 20 min + 2 h

Ainekset:

250 g voita
3 dl sokeria
3 munaa 
250 g ’mantelijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 luomuappelsiinin kuori raastettuna

Lisäksi:
kakkuvuokaan voita ja hienoa sokeria

Kostutus:
3 rkl appelsiinin mehua

Koristeluun:
tomusokeria
appelsiinin mehua
manteli- tai pähkinärouhe

Valmistusohje

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
  • Voitele ja sokeroi pyöreä kakkuvuoka (Ø noin 22 cm)
  • Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan vatkaten
  • Yhdistä mantelijauhot, perunajauhot ja leivinjauhe
  • Kääntele kuivat aineet taikinan joukkoon yhdessä appelsiinin kuoriraasteen kanssa
  • Lusikoi taikina vuokaan
  • Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu puutikkuun
  • Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Kumoa kakku ja pidä vuoka kakun päällä, kunnes kakku on kokonaan jäähtynyt
  • Koristele jäähtynyt kakku halutessasi tomusokerilla ja manteli- tai pähkinärouheella

Tarjoa kakku sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa. Kakun rakenne saattaa tuntua hieman murumaiselta, joten se kannattaa ehkä syödä lusikalla.

Voimme lämpimästi suositella ’FitnessFirst mantelijauhoja.
Laatu on mitä parhain. Mantelijauho edullisesti esim. 1 kg pakkauksessa ja nopealla toimituksella. Lisäksi sieltä löytyy myös muita terveellisiä tuotteita ja aina kiinnostavia tarjouksia. Mantelijauho hinta -laatusuhde on täällä just kohdillaan. FitnessFirstiltä löytyy laaja luomu valikoima ja suurpakkauksia ja säästöpakkauksia.
Esim. FitnessFirst -tuotesarja joka on gluteeniton, GMO-vapaa, lisäaineeton, säilöntäaineeton ja aina luomua, jos mahdollista, parhaassa tapauksessa villiä, pakataan ekologisesti isompiin pakkauksiin säästämään luontoa.
Tässä suora linkki ’FitnessFirst -verkkokauppaan.

Katso mantelijauho valikoima ’täältä.

KIRJAVINKIT

Haluatko syventyä ja lukea enemmän vaihtoehtoisesta ruoanlaitosta
ja/tai leivonnasta? Jos nämä aiheet kiinnostavat sinua, suosittelemme
lämpimästi tutustumaan lähemmin. Joku näistä kirjoista saattaa olla juuri
sopiva sinulle ja tuoda uutta puhtia keittiössä puuhasteluun.
Toivotamme paljon iloa!