Hulavanne on yksi vanhimmista kuntoiluvälineistä ja fitness-tuotteista. Mutta nyt se ei ole enää pelkästään lasten oikeus vaan kuka tahansa voi harrastaa tätä huippuhauskaa toimintaa ja samalla saada kroppa kondikseen pyörittelemällä hulavannetta. Ja painohulavanteen myötä treenistä on tullut entistä tehokkaampaa. Tätä treeniä nimenomaan suositellaan koska vanteen pyörittämisen hyödyt ovat:
– kuluttaa runsaasti kaloreita
– polttaa vaarallista sisäelinrasvaa
– kehittää tasapainoa ja koordinatiota
– parantaa ryhtiä
– vahvistaa keskivartalon lihaksia
– vyötärönympäryksen pieneneminen joka on merkittävä terveyttä edistävä tekijä
Perinteisen vyötäröllä pyörittämisen lisäksi renkaalla voi tehdä paljon muitakin liikkeitä, jotka muuttavat vanteilun helposti tehokkaaksi kokovartalotreeniksi.
Alla video jossa Rachael Attard esittää helpon liikuntaohjelman aloittelijoille painohulavanteen kanssa.
Nyt hulavanteella voi kuntoilla entistä tehokkaammin, sillä vanne on päällystetty pehmeällä materiaalilla ja vanteen sisään on asennettu kiinteästi ja tasaisesti painoja. Vanteen sisäpuolella on aaltomainen rakenne, joka ’hulavannetta pyörittäessä hieroo keskivartaloa, edistää aineenvaihduntaa sekä tehostaa rasvanpolttoa. Vanteita on eri painoisia, eri värisiä ja eri halkaisijalla.
Hulavannetta voi pyörittää kotona, pihalla, töissä ja salilla. Se on todella monipuolinen ja kulkee helposti mukana paikasta toiseen. Vanne koostuu koottavista osista joten se on helppo ottaa mukaan paikkaan kuin paikkaan.
Esimerkiksi tehokas 1,2 kg hulavanne sopii erinomaisesti hulatreenin aloitukseen. Helsingin yliopiston tutkimus on osoittanut, että hulavanne kaventaa vyötäröä neljä kertaa tehokkaammin kuin kävely. Lisäksi hulavanne kehittää erityisesti syviä vatsalihaksia ja selkälihaksia. Katso täältä ’1,2 kg:n Hula Hoop myyntimenestys ja muita vaihtoehtoja.
Alla Valentino Khanin nopeatempoinen Dance Fitness Workout painohulavanteen kanssa.
Painovannetta kutsutaan myös voimavanteeksi ja kuntoiluvanteeksi. Vannekuntoilu ei sovi kaikille. Vannetta ei tule käyttää, jos on selkäongelmia, nivus- tai vatsatyriä tai jos käyttää verenohennuslääkkeitä. Verenohennuslääkkeitä käyttävät saavat painavasta vanteesta valtavat mustelmat. Myös silloin, jos vanteella haluaa temppuilla ja pyörittää sitä käsissä, polvissa tai nilkoissa, on sileäpintainen vanne parempi vaihtoehto.
Jos esimerkiksi jo harrastat kävelyä niin painohulavanteen pyöritys on hyvä lisä liikkumiseesi. Molemmat ovat loistavia liikuntamuotoja mutta keho tarvitsee monipuolista liikettä voidakseen hyvin niin näiden kahden yhdistäminen on ihan parasta!
Painohulavanteen pyöritys saattaa ensin tuntua yksitoikkoiselta. Mutta heti kun on saanut varmuutta siihen niin samalla voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella musiikkia. Nopeatempoinen musiikki tai jännä ohjelma tuo myös lisää vauhtia ja siten tehoa treeniin, ja aika kuluu nopeasti. Tai mikäli kaipaa pyörittämiseen haastetta, voi kokeilla mennä samalla kyykkyyn koukistaen polvia. Ja kokeilla pyörittää vannetta vielä vaikkapa toiseen suuntaan. Eri liikkeitä ja haasteita voi lisätä omaan ohjelmaansa aina sitä muka kun edistyy.
Jos oikein innostuu ja tykkää käyttää vannetta saattaa olla että, myös vannetanssi kiinnostaisi. Vannetanssi tai Hooping (kutsutaan myös hula hooping tai hoop dance) on nimensä mukaisesti tanssia vanteen kanssa, jossa jokainen tekee tanssistaan oman näköisensä. Puhutaan flowsta, jossa vannetanssija saa aikaiseksi yhtäjaksoisen virtaavan liikkeen vanteen kanssa.Vannetanssi on ihan oma lajinsa ja eron huomaa yleensä katsomalla. Perinteisestä lannepyörityksestä, josta vannetanssi sai nimensä 90’luvulla, tässä on siirrytty rintakehän, käsien ja jalkojen kautta myös lattiatasoon. Laji on erinomainen tapa pitää huolta omasta kehosta ja mielestä. Vannetanssi, jossa kehonliike ja välineen manipuloiminen yhdistyy, kehittää mm. koordinaatiota, tasapainoa ja rytmiä.
Miten valita sopiva painohulavanne?
Painollisia hulavanteita on markkinoilla 0,75 kilon painoisesta 3 kiloon saakka. Oikean painoisen hulavanteen valinta riippuu paitsi kokemuksesta myöskin henkilöstä. Jos vanne on painava sen haasteellisempi sen pyöritys on. Sopiva hulavanteen paino aloittelijalle on 1 kg – 1,5 kg. Painovanteista 1,2 kiloiset on myydyimpiä. Kun oma tekniikka alkaa olla hallussa ja kunto kohenee voi vaihtaa painavampaan vanteeseen. Kun sitten on treenannut muutaman kuukauden ajan voi hankkia painavamman vanteen. Silloin saa treeniin lisää tehoa. Painavampaan vanteeseen kannattaa siirtyä myöskin siksi, että tulokset jatkaisivat kehittymistään. Tämä on erittäin tärkeää kaikissa treenimuodoissa: treeniohjelman ja painojen muutos takaavat, että kehitys jatkuu. Perusvanteiden lisäksi markkinoilla on myös mittaavia hulavanteita, jotka mittaavat kierrokset, käytetyn ajan ja kaloreiden kulutuksen.
Nyt ei muuta kun pyörittämään!
Katso edullisin hinta hulavanteelle ’täältä.