3 salaista maustetta saa aikaan herkullisen makaronilaatikon

Makaronilaatikko on ihan parasta kotiruokaa. Se maistuu melkein kaikille. Pienillä mauste lisäyksillä siitä saa vieläkin herkullisempaa. Tämä herkullinen makaronilaatikko on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Makaronilaatikon ohje alempana tällä sivulla on meidän perheen mielestä maailman paras makaronilaatikko.

Maa- ja Metsätalousministeriön lähiruokaselvityksen mukaan suomalaiset ajattelevat ja arvostavat hinnan ohella makua, herkullisuutta ja laatua valitessaan ruokaa. Hinnan lisäksi onkin tärkeää pysähtyä miettimään, missä tuote on valmistettu, onko se terveellinen, turvallinen ja kestävä valinta. Laadukkaat elintarvikkeet vaikuttavat ruoan makuun positiivisesti ja siksi onkin syytä valita luomua aina kun se on mahdollista.

Suosittelemme käyttämään tähän ohjeeseen sika-nauta jauhelihaa ja aina valita kotimaista lihaa.

Arkena sitä haluaisi päästä helpommalla ja näin ollen yhden vuoan ruoat ovat ihan parasta. Kun muistaa säilyttää ruoan viileässä ja suojattuna, liha-makaronilaatikko maistuu erityisen hyvältä seuraavanakin päivänä. Makaronilaatikkoa voi aivan hyvin myös pakastaa. Silloin kannattaa valmistaa suuremman määrän ja pakastaa sopivan kokoisiin rasioihin.

Tässä seuraa herkullisen makaronilaatikon resepti:

Ainekset

400 g makaronia
noin 2 l vettä
suolaa ja ’oliiviöljyä keitinveteen
hieman voita vuoan voiteluun
700 g jauhelihaa
1 – 2 sipulia
1 – 2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl curryä
1 tl cayennepippuria
valkopippuria maustemyllystä
juustoraastetta oman maun mukaan

Munamaito
3 kananmunaa
7 dl punaista maitoa tai lihalientä (maidottomaan versioon)

Lisäksi
Juustoraastetta oman maun mukaan.
Me käytimme puolet cheddaria ja puolet mustaleima emmentalia tähän juustoiseen makaronilaatikkoon.

Valmistus:
Kuumenna uuni 225ºC asteeseen ja voitele vuoka voilla. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla ja oliiviöljyllä maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha kunnolla tummanruskeaksi, älä jätä lihaa harmaaksi. Lisää pieneksi leikatut sipulit. Mausta kypsä jauheliha reilusti kaikilla mausteilla. Yhdistä makaronit, liha ja sipulit keskenään. Sekoita hyvin ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Valmista munamaito. Peitä laatikon pinta juustoraasteella ja kaada munamaito tasaisesti sen yli vuokaan.

Gratinoi ensiksi laatikon pinta rapeaksi kovemmalla lämmöllä, noin 225-asteisen uunin keskitasolla. Kun pinta on saanut hyvän värin, jatka sen jälkeen laatikon kypsennystä noin tunnin uunin alatasolla ja matalammalla lämmöllä, noin 175 asteessa.
Anna vetäytyä.

Tästä ohjeesta tulee ainakin 8 annosta.

Herkullisen makaronilaatikon ohjetta voi muokata ja siten tehdä siitä maidottoman, gluteenittoman, vegaanisen tai jonkun muun version omien ja ruokavieraiden tarpeiden mukaan.

Mitkä ovat makaronilaatikon parhaat lisukkeet? 

Ketsuppi kuuluu tietenkin vakioihin mutta toisena varteenotettavana suosikkina tulee etikkapunajuuret ja suolakurkku. Meillä taitaa porkkanaraaste ja puolukkahillo viedä voiton. Paholaisen hillo tai joku chutney saattaa myös sopia hyvin. Ja raikas vihersalaatti sopii aina pääruoan kaveriksi.

Valmistukseen me käytimme suurta vuokaa: Iittalan Teema kulho 2,5 l / 30 cm, valkoinen.
Katso edullisin hinta ’täältä.

Hyvää ruokahalua! 

Kuvassa näkyvä ’Bloomingvillen voirasia on käytännöllinen ja ihana.

Kattaus kruunaa ruokahetken

Kaunis kattaus kruunaa ruokahetken ja aina löytyy syytä nauttia hetken kauneudesta. Arkena kauniin kattauksen äärelle voidaan kokoontua perheen kesken ja nauttia yhdessäolosta sekä kerrata viime aikojen tapahtumia rauhassa. Miten teillä? Ehditäänkö arkiruoka nauttimaan kauniin kattauksen kera? 

Tällä kertaa me syömme Mateus Cinnamon-sarjan lautasilta. Mateuksen kauniit keramiikka astiat on valmistettu ja maalattu käsin Portugalissa. Ne ovat kestävät ja voidaan käyttää mikroaaltouunissa ja pestä astianpesukoneessa.

Vertaa Mateus astioiden hintoja ’täällä.