Parhaat vinkit avuksi kaamosoireiluun

Kaamosoireilulle on olemassa monta nimeä. Pimeän aikaansaamaa oireilua kutsutaan esimerkiksi nimellä kaamosmasennus, masennus, synkkyys, alakulo ja väsymys. Saattaa olla vaikeaa heti ymmärtää mistä on kyse. Kaamosoireilu on tuttua noin joka kolmannelle suomalaiselle. Muutama vuosi sitten tehdyn kansallisen Finterveys-tutkimuksen mukaan 23 prosentilla yli 30-vuotiaista naisista on runsaasti kaamosoireita, miehistä oireita oli 14 prosentilla.

Tästä johtuen etsimme puolestasi parhaat keinot hyvinvointiin keskellä kaamosaikaa!

Miten kaamosväsymystä hoidetaan?

Lievempiä ja vakavampiakin oireita voi lievittää tehokkailla keinoilla. Kannattaa valita jokin omaan elämään sopiva tapa tai kombinaatio useammasta tavasta. Vaihtoehdot ovat esimerkiksi:

Kirkasvalohoito
Sarastusvalo / Herätyslamppu
Luonnonvalo
Kuntoliikunta
Psykoterapia
Sosiaalisuus
Ruokavalio
Melatoniini
Ravintolisät
Iltarutiinit

Jos tuntuu siltä, että ei jaksa itse ruveta hoitamaan itseään, silloin saattaa käynti asiantuntijan luona olla paikallaan. 

Olemme keskittyneet kolmeen tapaan jotka yhdessä ovat vaikuttaneet positiivisesti hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Kirkasvalolamppu

Auringonvalon puute pimeään vuodenaikaan aiheuttaa ongelmia kehon luontaiselle rytmille. Neljä vuotta sitten julkistettu kanadalaistutkimus vahvisti, että kirkasvalohoidolla voi tehokkaasti hoitaa myös muutakin masennusta kuin kaamosmasennusta.
Kirkasvaloksi voi kutsua valoa, joka on vähintään 2 500 luksia. Se on moninkertaisesti kirkkaampaa kuin tavallinen valaistus. Puoli tuntia valaistusvoimakkuudeltaan 10 000 luksin kirkasvalolampun edessä on tehokkain keino lievittää kaamosmasennusta. Aamulla kello kuuden ja kymmenen välillä kirkasvalon vaikutus on tehokkain. Illalla otettu hoito saattaa häiritä unensaantia.
Hoito kannattaa aloittaa pikkuhiljaa jo ennakoivasti ja lisätä vähitellen syksyn mittaan. Kaamosoireet alkavat tyypillisimmin lokakuussa, kun päivät pimenevät. Hoidon aikana voi hyvin tehdä muita asioita kuten lukea lehteä, syödä tai tehdä töitä työpisteellä. Suosittelemme valitsemaan valohoitolampun, jonka valo on pehmeä ja jossa on iso pinta-ala. Tällaisia ovat esim.

Philips EnergyLight  
’Philips EnergyUp 

Innolux Rondo
’Innolux Tubo

Beurer TL100, TL90 ja TL70

Nämä mallit ovat kaikki pöytämalleja joissa on tarpeeksi iso pinta-ala ja joiden teho on 10 000 luksia. Napsauta laitteiden nimiä niin pääset suoraan vertailemaan hintoja ja katsomaan mistä laiteita voi ostaa.

Ruokavalio ja D3-vitamiini

terveellinen ruokavalio

Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on tärkeää. Siitä on hyvä pitää kiinni, sillä kaamosoireiluun liittyy usein kasvanut hiilihydraatti- ja makeannälkä. Kuitua voi lisätä asteittain ruokavalioon esimerkiksi erilaisilla leseillä tai kasviksilla, jotta ei sortuisi rasvaisiin tai sokerisiin herkkuihin. On siis tärkeää rakentaa tasapainoinen ruokavalio itselleen: hitaat hiilihydraatit, proteiinit ja hyvänlaatuiset rasvat sekä muistaa valita tuotteita jotka ovat lähituotettuja ja luomua, aina kun se on mahdollista.

Tämän lisäksi voi olla hyvä ottaa säännöllisesti joitakin ravintolisiä. Se on tietenkin yksilöllistä mitä kukin tarvitsee mutta ainakin hyvä D vitamiinituote (D3-muodossa). Ruoasta on hyvin vaikeaa saada tarpeeksi D-vitamiinia, sillä joutuisimme syömään ylisuuria määriä esim. kalaa. D-vitamiini on elintärkeä vitamiini joka vaikuttaa moneen asiaan kehossamme. Esimerkiksi kalsiumin normaalia imeytymistä ja hyödyntämistä. Se on luuston tärkein rakennusaine ja auttaa luustoa ja hampaita pysymään terveinä. Tämän lisäksi D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä, tukee immuunipuolustusta ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Sitä suositellaan otettavaksi ympäri vuoden. D-vitamiini ja muut arvot voi helposti käydä mittaamassa esim. ’Puhti.fi. Matala D-vitamiinitaso on yleinen ongelma suomalaisilla. Mittauksessa saattaa hyvinkin käydä ilmi, että arvot ovat lähellä alarajaa vaikka Suomessa paistaisi aurinko. On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg per vuorokausi annostus takaamaan riittävän hyvän D-vitamiinin tason. Jos käy laboratoriokokeessa voi verrata tuloksia viitearvoihin ja tarvittaessa lisätä D-vitamiinilisän annostusta.

Kuntoliikunta

Liikunnalla ja varsinkin ulkoliikunnalla on usein suotuisia vaikutuksia mielialaan. 

Säännöllinen kuntoliikunta lievittää kaamosoireita ja lisää kirkasvalohoidon tehokkuutta. Jos valohoitoon liitetään säännöllinen kuntoliikunta, valohoidolla saadaan riittävä hoitovaikutus 2 – 3 hoitokerralla viikossa. Ulkoilu päivänvalossa vähentää kaamosmasennuksen ja kaamosrasituksen oireita. Vältä aurinkolasien käyttöä koska se heikentää kehon mahdollisuuksia käyttää päivänvaloa hyväkseen. On olemassa uutta tutkimusnäyttöä jonka mukaan parhaan vaikutuksen saa tunnin kestävästä kuntoliikunnasta aamulla kello 7 – 8 välillä tai iltapäivällä kello 13 – 17 välillä. Reipas kävely päivänvalossa tekee todella hyvää.

Jos liikunta tapahtuu liian myöhään voi se vaikuttaa uneen virkistämällä liikaa juuri ennen kuin pitäisi rauhoittua nukkumaan.

Sitten vain kokeilemaan!

Verkkokauppojen laajasta valikoimasta voi jokainen valohoitolampun ostoa suunnitteleva löytää itselleen oman pitkäaikaisen ystävän. Suosittelemme ehdottomasti hankkimaan laadukkaan valon. Tämä on kaikkein tehokkain hoitomuoto kaamosoireiluun. Kirkasvalolamput ovat hintaluokkaa 100 – 200 euroa. Tämä on ostos jonka hyöty on monivuotinen panostus omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Ja vielä enemmän yhdistettynä säännölliseen kuntoliikuntaan ja hyvään ruokavalioon.