Guarana: Myyttisen hedelmän vaikutukset ja käyttö

Guaraná (Paullinia cupana) on köynnöskasvi joka on peräisin Amazonin sademetsien syvyyksistä. Se kasvaa avoimilla paikoilla ja sitä viljellään Brasiliassa alueella joka on Mauésin ja Manaun välissä. Noin 75 km jokea ylös Mauésista alkuperäiskansa Sateré-Mawé viljelee guaraná perinteisellä tavalla. Guaraná on saamassa piristeiden ja superruokien joukossa kärkiaseman. Ala tuo miljoonia dollareita Brasilian taloudelle vuosittain mutta se on myös vuosisatoja vanha perintö ja sillä on myyttinen asema Sateré-Mawén alkuperäiskansoille. 

Guarana hedelmä on hasselpähkinän kokoinen ja väriltään syvän keltaisesta punaiseen oranssiin. Yksi hedelmä tuottaa yhden violetinruskean, joskus jopa mustan siemenen. Guarana jauhe koostuu jauhetuista guarana kasvin siemenistä ja on täten täysin luonnollinen tuote.

Mauésia kutsutaan Guarana maaksi mutta hedelmän historia on kaupunkia vanhempi. Sateré-Mawén alkuperäiskansa on viljellyt guaranaa esi-isiensä sademetsissä jo vuosituhansia. Heidän esi-isänsä oppivat kasvin ominaisuuksista ja keksivät parhaat viljely- ja jalostustekniikat.

Sadonkorjuukaudella marraskuusta maaliskuuhun siemenet pestään, paahdetaan, kuoritaan, jauhetaan ja sekoitetaan sitten veden kanssa. Sen jälkeen tahnasta muotoillaan patukoita jotka jätetään savustamoon kuivumaan. Patukoita voidaan säilyttää vuosia ennen kuin ne esimerkiksi jauhetaan.

Videolta näkee hyvin miten Guarana viljellään, miltä se näyttää ja miten Guarana jalostetaan, myydään ja käytetään.

Guaraná sisältää runsaasti kofeiinia – jopa neljä kertaa enemmän kuin kahvipavut, sekä muita psykoaktiivisia piristeitä (mukaan lukien saponiinit ja tanniinit), jotka liittyvät kognitiivisen suorituskyvyn parantamiseen. Monet tutkijat tutkivat sen monta kiinnostavaa potentiaalia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, tulehdusten ehkäisyssä, antioksidanttina, masennuslääkkeenä, suoliston säätelijänä ja jopa lemmenrohtona. Guarana on myös suosittu ainesosa laihdutus -tuotteissa.

Guarana terveysvaikutukset

Guarana-kasvin siemenet sisältävät 2-4% guaraniini -ainetta, jolla on samat kemialliset ominaisuudet ja virkistävä vaikutus kuin kofeiinilla, samoin kuin aineet teobromiini ja teofylliini, joilla on keskushermostoon stimuloiva vaikutus. Toisin kuin puhdas kofeiini, guarana jauheella on laajemmat ravinto- ja terveysvaikutukset sillä se sisältää guaraniinin lisäksi myös useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Verrattuna jauhettuihin kahvipapuihin guarana jauheella on neutraali aromi ja hieman hapan maku.

Guarana haittavaikutukset

Guarana sisältää kofeiinia, teobromiinia, teofylliinia ja muita aineosia, joilla on samanlainen piristävä vaikutus kuin kahvilla. Runsas käyttö voi aiheuttaa ylimääräisiä sydämenlyöntejä eli ekstrasystoliaa.

Guarana käyttövinkit

Tänä päivänä guarana on yleinen ainesosa monissa energiajuomissa. Jos haluaa välttää kaikkia tarpeettomia lisäaineita, puhdas guarana jauhe on paljon terveellisempi vaihtoehto. Sekoita esimerkiksi oma guarana juoma mehun tai veden kanssa, sekoita smoothie tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa tai valmista hyvä ja virkistävä tee.
Aloita käyttö teelusikallisen kärjellisestä ja nosta annos maksimissaan yhteen teelusikalliseen päivässä.

Tuotevinkit

Guarana Forte -tabletti

Guaranaa sisältävä tabletti, 40 kpl Ravintolisä. Hankintatukku.

Guarana -jauhe, luomu, 50 g

Guaranaa jauheena luonnollisessa muodossa. Ravintolisä. Foodin.

Green Matcha Lemon
Vihreä tee

Luomu. YOGI TEA®
Maustettu matchalla, yrteillä, guaranalla ja sitrushedelmillä.


Katso myös artikkelimme: Luonnontuote Sinutral: Vuoden 2021 rasvanpolttaja

Aminopörssi on kotimainen perheyritys, joka työllistää monta suomalaista liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaista. Aminopörssi tarjoaa laajan valikoiman parhaita lisäravinteita, treenivaatteita, treenivarusteita ja -välineitä, superfoodeja ja luontaistuotteita aktiivisen elämän tueksi.
Aminopörssi pyrkii toimittamaan tilaukset perille nopeasti, jopa päivässä.