Kookosvesi ja sen 8 ihan super terveysvaikutusta

Kookosvettä on jo muutamia vuosia kutsuttu markkinoiden luonnollisimmaksi ja ravintoarvoltaan terveellisimmäksi urheilujuomaksi. Kookosvesi sisältää luontaisesti suuria määriä elektrolyyttejä. Ne ovat ihmiselle elintärkeitä, koska keho ei voi kuljettaa vettä solujen välillä ilman näitä mineraaleja. Siten elektrolyytit vaikuttavat solujen nestetasapainoon erittäin positiivisella tavalla. Hikoilun myötä kehosta poistuu nestettä ja mineraaleja. Erityisesti kun on lämpimät kelit tai jos on treenannut paljon tarvitsemme apua nesteytyksen kanssa.
Lue artikkelimme elektrolyyteistä täällä.
Kaupoista voi nykyään ostaa eri merkkisiä kookosvesiä tetroissa ja tölkeissä mutta mistä tietää mikä on aito ja luonnollinen tuote? Mistä tunnista laatutuotteen?

Kookosvesi lyhyesti

Kookospähkinä kasvaa kookospalmussa ja korjataan, kun se on vihreä, pienikokoinen ja on saavuttanut 5-7 kuukauden iän. Kookospalmu kasvaa pääasiassa trooppisessa ilmastossa. Toisin sanoen ilmastossa, jossa sataa runsaasti ja jonka keskilämpötila on yli 18 astetta vuoden jokaisena kuukautena eli Karibialla, Brasiliassa, Intiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa juoma myös on suosituin.

Miten ja missä kookospalmu kasvaa ja miten kookospähkinää kohdellaan vaikuttaa luonnollisesti lopputuotteen sisältöön, makuun ja laatuun. 

Kookosvesi – Ravintoarvo

Ravintoarvot ’Puhdistamon kookosvedessä joka on pakattu 310 ml alumiinitölkkiin.

RAVINTOARVOT 100 ml / 310 ml

Energia23 kcal 95 kJ / 71 kcal 295 kJ
Rasva0 g / 0 g
– josta tyydyttynyttä0 g / 0 g
Hiilihydraatit5,2 g / 16,2 g
– josta sokereita4,4 g / 13,7 g
Proteiini< 0,5 g / 1 g
Suola0,07 g / 0,2 g
Kalium215 mg / 667 mg
Magnesium8,4 mg / 26 mg
Kalsium17 mg / 53 mg

Ainesosat: Kookosvesi.
Säilytys: Säilytys kuivassa. Avattuna jääkaapissa.
Alkuperämaa: Thaimaa.

Kookosveden 8 terveysvaikutusta

1. Parantaa ruoansulatusta
Auttaa parantamaan kehon kykyä hyödyntää ravinteita ja sen bioaktiiviset entsyymit puolestaan parantavat ruoansulatusta.

2. Vahvistaa immuunipuolustusta
Kookosvesi sisältää paljon lauriinihappoa aivan kuten (kylmäpuristettu) kookosöljykin. Se tekee juomasta tehokkaan sieni- ja viruslääkkeen jolla on antibakteerinen vaikutus. Se auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja estämään infektioita.

3. Hyvä sydämelle ja virtsateille
Kookosvesi sisältää kaliumia – tärkeä ravintoaine verenpaineen hallitsemiseksi ja sydänkohtausten estämiseksi. Sillä on myös diureettinen vaikutus, joka puolestaan auttaa pitämään virtsatiet puhtaina ja estää siten munuaiskivien muodostumisen.

4. Edistää verenkiertoa
Vähentää huonon kolesterolin määrää ja estää veritulppien muodostumista. Näiden ominaisuuksien ansiosta kookosvesi auttaa vähentämään sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä, ​​parantamaan verenkiertoa ja vähentämään tukoksia ja suonikohjuja.

5. Hyvät ominaisuudet ikääntymistä vastaan
Kookospähkinävesi sisältää kasvihormoneja joita kutsutaan sytokiniineiksi, joilla on voimakkaita ominaisuuksia kehon solujen ikääntymistä vastaan. ​​Community of the Asian-Pacific Coconut -asiantuntijoiden mukaan, se auttaa estämään solujen hajoamisen.

6. Pitää sinut nesteytettynä
Palauttaa kehon nestetasapainon, koska se sisältää tärkeitä elektrolyyttejä, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, natriumia ja fosforia – tärkeitä mineraaleja kehon ja lihasten korjauksen ja optimaaliseen toimintaan.

7. Erinomainen energianlähde aivoillesi
Lasillinen kookosvettä sisältää melkein 300 mg kaliumia. Se on korkeampi pitoisuus kuin mitä banaanissa on. Kalium säätelee verenpainetta, mutta sillä on myös tärkeä rooli lihasten toiminnassa kramppien ja vammojen estämiseksi.

8. Alentaa happamuutta
Juomalla kookosvettä alennat kehon nesteiden pH-arvoa ja siten myös kehon happamuutta.

Yllättävä tieto monelle sattaa olla, että kaikkien näiden terveysvaikutusten lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että tuore kookosvesi soveltuu sairaaloihin tiputusnesteeksi. Kookosvesi on luonnostaan steriili ja sen kemiallinen profiili lähes identtinen veriplasman kanssa. Kaliumin ja natriumin poikkeava suhde voidaan korjata veriplasman kanssa yhteensopivaksi – mutta tämä ei ole edes välttämätöntä.

Vuonna 1962 lääkäri Harry Goldsmith totesi: ”Kookosveden käytössä tiputusnesteenä ei ole koskaan havaittu yhtään vakavaa reaktiota”. Vuonna 2000 lääkäri Darilyn Campbell-Falck kollegoineen toisti saman havainnon. Kattavassa tutkimusanalyysissä ei löytynyt yhtään kookosveden aiheuttamaa haittatapausta suonensisäisesti annettuna.

Jos päätät ostaa kookosvettä muista katsoa paketin kyljestä, että juoma on 100% kookosvettä eikä siihen ole lisätty esim. sokeria, makeutusaineita tai muita turhia lisäaineita. 

Lopuksi muutama kookosjuoma reseptivinkki 

  • Kookos smoothie:
    Avokado, kookosvesi, mustikoita ja hieman kookosmaitoa.
  • Sporttinen kookosjuoma:
    Kookosvettä, vichyä, hyppysellinen merisuolaa, omenamehua. Termospullossa se säilyy raikkaan kylmänä.

Kokeile omia sekoituksia kookosveden kanssa. Kookosvesi toimii ainakin eri hedelmien ja hedelmämehujen kanssa sekä marjojen, limen ja sitruunan kanssa. Kookosvesi ja mango on erinomainen yhdistelmä. Ananasmurskan ja kookosmaidon kanssa saat aikaiseksi oman versiosi Piña Coladasta. Jos haluat laimentaa kookosveden sopii siihen tarkoitukseen ainakin vesi, soodavesi ja jääpalat.

Terveydelle!

Suosittelemme myös tutustumaan aiempaan artikkeliimme elektrolyyteistä.