Elektrolyytit: Selvitimme mistä niitä oikein saa

Kesän helteet ovat jälleen muistuttaneet meitä nesteytyksen tärkeydestä. Etenkin ulkotreenin tai rantapäivän jälkeen on hyvä huolehtia, että riittävä määrä vettä tulee juotua. Kuumalla säällä pitää muistaa juoda vettä säännöllisesti jo ennen kuin janon tunne iskee. Suositeltu päivittäinen veden määrä on 1-2 litraa. Tämä kuitenkin riippuu yksilöstä, iästä ja aktiivisuustasosta. Saattaa myös käydä niin, että janon tunnetta ei olleenkaan tule vaan tilalle tulee pelkkä huono olo. Pidäthän huolta erityisesti lapsista ja iäkkäistä ihmisistä. Suojaa, viilennä, nesteytä. Jos kuitenkin hikoilee paljon kuumalla säällä, pelkkä veden juonti ei välttämättä riitä, sillä hien mukana poistuu tärkeitä suoloja ja mineraaleja.

Elektrolyyteiksi kutsutaan mineraaleja, joita keho tarvitsee sekä solun ulkoisen (natriumin) että solun sisäisen (kalium) nestetasapainon säilyttämiseen. Elimistön tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kalium magnesium sekä kalsium ja ne ovat tarpeellisia ihan kaikessa mitä kehossa tapahtuu. Siinä vaiheessa kun iskee suonenveto tai kramppi, näiden ”suolojen” tasot ovat jo hälyttävän alhaalla. Parempi on pitää kehon elektrolyytit niin hyvillä tasoilla, että kramppien poissa pysymisen lisäksi koko keho ja jokainen solu voi toimia mahdollisimman optimaalisella tasolla. Koska mitä siis tapahtuu, mikäli unohdat juoda nestettä esimerkiksi saunan jälkeen? Sinulle tulee heikko olo, koska hikoilu on poistanut elimitöstä nesteen lisäksi myös suoloja. Jauhetta suositellaan otettavaksi turvaamaan nestetasapaino ruokavaliomuutosten, hikoilun, kuumeen, ripulin tai oksennustaudin yhteydessä.

Elektrolyytti sana on todennäköisesti tuttu sana mikäli olet noudattanut ketogeenistä ruokavaliota. Keto dieetissä elektrolyyttejä kuluu paljon ja niitä on syytä lisätä tietoisesti ruokavalioon. Koska ketogeenisellä ruokavaliolla on diureettinen vaikutus eli nesteitä poistuu erityisesti ketoosissa ollessaan, niin se myös samalla huuhtelee kehomme elektrolyyttivarastot elimistöstä nopeasti. Nestettä pitää kuitenkin juoda riittävästi päivittäin, kuten missä tahansa ruokavaliossa, mutta tämän lisäksi pitää saada niitä elektrolyyttejäkin. 

Elektrolyyttien puutoksen voi havaita eri tavoilla. Esim. toisilla saattaa esiintyä voimakkaita kramppeja, joita saattaa tulla jalkojen lisäksi myös rintakehään ja kylkiluiden väliin. Toisilla taas saattaa esiintyä päänsärkyä, väsymystä, ummetusta, sydämentykytystä tai yleisesti huonoa oloa ja vointia. Voimattomuutta.

Elektrolyytit ovat tärkeitä ravintoaineita. Niitä tulee pyrkiä saamaan luontaisesti ravinnosta. Aina ravintomuutoksen yhteydessä on kuitenkin syytä tarkkailla omaa olotilaa. Elektrolyyttien tarve lisääntyy myös erittäin tiukalla ketogeenisella ruokavaliolla. Helpoin tapa tukea nesteytystä ja ketoosin onnistumista ilman sivuvaikutuksia ovat elektrolyytit joita on helppo lisätä käyttämällä elektrolyyttijauhetta ja/tai kookosvettä.

Magnesiumin lähteitä ovat avokado, kala, kaakao, pähkinät ja siemenet.

Kaliumin lähteitä ovat mm. vihreät kasvikset kuten kurkku, lehtikaali ja pinaatti sekä avokado, sienet, kahvi, lohi, liha ja kana.

Natriumia saa esim. suolasta ja luuliemestä.

Kalsiumin päivätarpeen saa noin kolmesta lasillisesta maitoa, piimää, jogurttia, viiliä tai rahkaa ja kolmesta viipaleesta juustoa. Kalsiumia on myös pähkinöissä, kaalissa, seesaminsiemenissä, soijapavuissa, sienissä ja esimerkiksi kirjolohessa.

Mikäli epäilet, että et saa riittävästi elektrolyyttejä tai jos kulutat niitä paljon ja haluat kokeilla elektrolyyttijauheita niin se on mahdollista sillä markkinoilla on nykyään hyvä valikoima josta voi valita mieleisensä. On kuitenkin hyvä muistaa, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Puhdas+ KETO Elektrolyyttijauhe

KetoElectrolytes sisältää kloridia, natriumia, kaliumia ja magnesiumia optimaalisessa suhteessa ylläpitämään sekä tarvittaessa korjaamaan nestetasapainoa. Jauhe sisältää myös c-vitamiinia ja aminohappo glysiiniä tuomaan raikkautta. Ketoelektrolyyttejä käyttävän ei tarvitse välttämättä noudattaa ketogeenista ruokavaliota vaan tuotetta voi käyttää aina kun on tarvetta turvata nestetasapainoa. Jauhetta suositellaan otettavaksi turvaamaan nestetasapaino ruokavaliomuutosten, hikoilun, kuumeen, ripulin tai oksennustaudin yhteydessä.

Jauhe ei sisällä mitään muuta kuin vaikuttavat aineet. Ei maku- tai makeutusaineita, ei väriaineita.
Valmistettu Suomessa.

PAKKAUSKOKO: 200 g

ANNOSTUS:
Aikuisille 3 mittalusikallista 1-3 kertaa vuorokaudessa. Sekoita jauhe 5 dl:aan vettä tai muuta nestettä. Suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Ei lasten ulottuville.

AINESOSAT:
Natriumkloridi, natriumbikarbonaatti, glysiini, natriumaskorbaatti, kalsiumsitraatti, kaliumkloridi, magnesiummalaatti. Ei sisällä laktoosia, hiivaa, gluteenia, soijaa tai makeutus- aineita. RAVINTOLISÄ.

RAVINTOSISÄLTÖ (3 – 9 mittalusikallista)
Magnesium 26-78 mg (*7-21%)
Kalsium/kalcium 42-126 mg (*5-16 %)
Kalium 79-237 mg (*4-12 %)
Natrium 579-1737 mg
Kloridi/klorid 708-2124 mg (*89-266 %)
Glysiini/glycin 500-1500 mg
C-vitamiini/-vitamin 220-660 mg (*275-825 %)
*% vuorokautisen saannin vertailuarvosta

Puhdas+ KETO Elektrolyyttikapseli 60 tai 120 kapselia

KetoElectrolytes sisältää kloridia, natriumia, kaliumia ja magnesiumia optimaalisessa suhteessa ylläpitämään sekä tarvittaessa korjaamaan nestetasapainoa. Kapselit sisältää myös c-vitamiinia ja aminohappo glysiiniä tuomaan raikkautta. Ketoelektrolyyttejä käyttävän ei tarvitse välttämättä noudattaa ketogeenista ruokavaliota vaan tuotetta voi käyttää aina kun on tarvetta turvata nestetasapainoa. Kapseleita suositellaan otettavaksi turvaamaan nestetasapaino ruokavaliomuutosten, hikoilun, kuumeen, ripulin tai oksennustaudin yhteydessä.

PAKKAUSKOKO: 60 tai 120 kapselia

ANNOSTUS:
1-4 kapselia vuorokaudessa.
Suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää.

RAVINTOARVO/ 100g, 4 KAPSELIA:
Magnesium 25-100 mg (*7-27%) Kalsium 25-100 mg (*3-13 %) Kalium 50-200 mg (*3-10 %) Natrium 80-320 mg Kloridi 123-492 mg (*15-62 %) 

AINESOSAT: Natriumkloridi, magnesiummalaatti, trikaliumsitraatti, kalsiumsitraatti, hydroksipropyylimetyyliselluloosa, riisijauho. Ei sisällä laktoosia, hiivaa, gluteenia, soijaa tai makeutusaineita.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Ei lasten ulottuville.
Jauhe ei sisällä mitään muuta kuin vaikuttavat aineet. Ei maku- tai makeutusaineita, ei väriaineita.
Valmistettu Suomessa.

Puhdistamo Elektrolyyttijauhe, sitruuna-lime


Puhdistamon elektrolyyttijauhe on kokonaisvaltainen, herkullisen makuinen elektrolyyttijuomajauhe, joka auttaa pitämään yllä tarpeellisten elektrolyyttien tasapainoa elimistössämme. Se sisältää keskeisimpien elektrolyyttien lisäksi guerande merisuolaa, C-vitamiinia sekä OptiMSM:ää, orgaanista rikkiä. Tuote soveltuu käytettäväksi nesteytykseen esimerkiksi urheillessa, saunoessa, kuumana kesäpäivänä tai aina kun hikoilemme. Elektrolyyttijauhe sopii myös täydellisesti tukemaan ketogeenisessa ruokavaliossa esiintyvää lisääntynyttä elektrolyyttien tarvetta.

Tuotteen elektrolyytit ja muut mineraalit ovat peräisin laadukkaista lähteistä ja tuotteen perusta, natrium, on peräisin aurinkokuivatusta kokonaisesta raffinoimattomasta merisuolasta, joka sisältää natriumin ja kloridin lisäksi myös yli 80 muuta mineraalia sekä hivenainetta. Mukana on lisäksi hyvin tehokkaasti imeytyvät muodot kaliumista sekä magnesiumista. C-vitamiini on peräisin vatsaystävällisestä kalsiumaskorbaatista, josta tuotteeseen saadaan myös hieman hyvälaatuista kalsiumia.

Pakkauskoko: 120 g

Ravintoarvo/100g Yksi annos sisältää:
Natrium: 350 mg Kalium: 200 mg (10%*) Magnesium: 60 mg (16%*) Kalsium: 10 mg (1,25%*) Kloridi: 580 mg (72,50%*) Bikarbonaatti: 80 mg C-vitamiini: 80 mg (100%*) OptiMSM: 1000 mg

Ainesosat:
Guerande merisuola, kaliumbitartraatti, OptiMSM (metyylisulfonyyli- metaani), omenahappo, magnesiummalaatti, kalsiumaskorbaatti, natriumbikarbonaatti, kaliumbikarbonaatti, makeutusaineet (stevioglykosidit), luontainen lime-aromi, luontainen sitruuna-aromi, luontainen vihreä väri (spirulinauute, safloriuute).


Puhdistamon tuotevalikoimasta löytyy elektrolyyttijauhetta sitruuna-limen lisäksi maut ananas ja metsän marjat sekä maustamaton vaihtoehto joka ei sisällä makeutusainetta.
Koska Puhdistamon maustetut elektrolyyttijauheet sisältävät makeutusaineita, kannattaa niiden kanssa olla hyvin varovainen jos on keto dieetillä. Siinä tapauksessa saattaa olla parempi vaihtoehto valita ketojauhe jossa ei ole makua eikä lisättyä makeutusta.

Maustamaton elektrolyyttijauhe ei juurikaan maistu millekään. Tai ehkä hieman suolaiselle. Jos tuntuu vaikealta juoda tuotetta sellaisenaan voi sitä hyvin sekoittaa juomaan, mehuun tai vaikka herkulliseen heraproteiinivälipalaan, pirtelöön tai smoothieen.

Katso edullisin hinta elektrolyyttijauheelle ’täältä.

Suosittelemme myös tutustumaan aiempaan artikkeliin kookosvedestä.

TUOTEVINKKEJÄ